1/10

Groeseind, Tilburg

Projectbeschrijving


Een oude wijk in Tilburg met een eenzijdige en verouderde woningvoorraad wordt getransformeerd naar een gebied met een grote diversiteit aan woningen. Voor deze herstructurering maakte de Zwarte Hond het stedenbouwkundig plan, waarin meerdere architecten worden ingezet om een gevarieerd beeld te laten ontstaan, het plan bevat een centraal park (de Parklaan), stadslanen en woonstraten.
Naast individuele woningen aan de Parklaan die pandsgewijs gemixt worden met de ontwerpen van twee andere architecten ontwerpen wij ook een woonstraat. Onze ontwerpen worden gekenmerkt door het idee de gevel als een sculptuur te zien, door het toepassen van diepliggende kozijnen en te werken met afgeschuinde vlakken van kunststeen krijgt de gevel ruimtelijkheid. De woningen met een dwarskap hebben een individuele uitstraling, en ogen door de statische raamindeling statig en chic. De woningen van drie lagen met een plat dak worden tot groepjes van drie, vier of vijf geclusterd. Per cluster worden de kozijnen willekeurig over het gevelvlak verdeeld.
De woonstraat is kleinschalig van opzet en autovrij. De ritmiek van een laag met opbouwen aan de westzijde wordt beantwoord door een volume van twee lagen met erkerramen aan de oostzijde.


PROJECT
67 woningen, huur en koop

ADRES
Groeseind, Tilburg

OPDRACHTGEVER
Tiwos / Wonen Breeburg / Jansen De Jong / Hurks

OPLEVERING
2013-2015