1/9

Podium, Apeldoorn
2e fase opgeleverd

Projectbeschrijving


Een appartementenblok van dit plan is onlangs genomineerd voor de Architectuurprijs Apeldoorn 2011. Waarbij het plan tot de laatste 4 van de genomineerden is doorgedrongen.
Citaat uit het juryrapport: ‘Een mooi appartementenblok, waarbij alle ontwerpbeslissingen in dienst lijken te hebben gestaan van de woonkwaliteit. Er is veel aandacht voor de gemeenschappelijke ruimten. Een fraaie entreehal, een brede en ruimtelijke galerijontsluiting die door het spannende gevelontwerp niet buiten de gevel lijkt te hangen maar meer het beeld heeft van een collectieve loggia. De woningen hebben een goede ruimtelijke plattegrond en een royale buitenruimte over de gehele breedte’.
  • Plantoelichting:
    In het kader van de herstructurering van een deel van de wijk Zevenhuizen worden een aantal forse 60-er jaren flats afgebroken. Hiervoor in de plaats komen grondgebonden woningen en lage appartementengebouwen.
    Een groene as vormt een belangrijk element in het plan en begeleidt een zichtlijn naar een waterpartij. deze as wordt begeleidt door korte appartementengebouwen van drie lagen op een halfverdiepte parkeerkelder. Haaks op deze as staan stroken woningen met parkeren op eigen terrein en grenzend aan groene woonpaden.

    De appartementengebouwen hebben twee contrasterende oriëntaties. De gevel aan het groen heeft smalle horizontale banden van metselwerk, daarachter balkons over de hele breedte van de woning met een woningbrede pui, zicht biedend op het mooie uitzicht. Een enkele woning krijgt een glazen schuifscherm bij het balkon, dit scherm wordt voorzien van een print met een motief van bladeren. Het totale spel van deze panelen langs het groene gebied vormt een melodieuze lijn. De gevel aan de straatzijde krijgt een grote opening waardoor de galerijen en te zien zijn.

    De grondgebonden woningen die het plan aan de oostzijde begrenzen zijn alzijdig, er is geen sprake van een voor of achterkant. De woonkamer van deze woningen bevindt zich op de eerste verdiepimg aan een groot terras. Aan de westzijde grenst de woning aan een van de groene paden van het gebied, aan de oostzijde heeft de woning een buitenruimte met een parkeerplaats op eigen terrein. De gemetselde gevel wordt rondom voorzien van verticale perforaties in een wisselend ritme.

    PROJECT
    91 appartementen, 23 woningen en 12 appartementen
    voor bijzonder wonen

    ADRES
    Tannhauserstraat, Apeldoorn

    OPDRACHTGEVER
    Ons Huis Ontwikkeling Vastgoed bv Apeldoorn

    AANNEMER
    Veluwse Bouwonderneming Apeldoorn

    START BOUW
    2009

    OPLEVERING
    2010/2011/2012